Algemene leiding/docente: Annelies van den Broek


Beijerscheweg 58,
 
2821NH, Stolwijk

06 20986536 | 0182 521884

Lesboeken patroontekenen

Movon lesboeken

Naast het normale gereedschap om te kunnen naaien maakt het Movon gebruik van boeken voor zowel praktijk/naaiwerk als theorie/patroontekenen. De lesboeken patroontekenen voor dames- en kinderkleding behandelen voornamelijk het tekenen van basispatronen met de daaraan gekoppelde afleidingen. De basispatronen (of grondpatronen) worden daarna in de les aan de hand van modeplaten uitgewerkt tot knippatronen. Over patroontekenen voor dameskleding zijn vrij veel boeken in de handel, vandaar dat onze lesboeken hier niet worden aangeboden, ze zijn echter wel op aanvraag beschikbaar.


Costumière techniekboek
Technotheek voor costumières (€ 37,50)

Praktijkboek bij de opleiding tot costumière.

De technotheek is samengesteld voor cursisten die de opleiding tot costumière volgen. Alle technieken die een costumière voor een diploma moet kunnen uitvoeren zijn erin beschreven en uitgetekend. Het boek wordt bovendien gebruikt bij de cursus 'naaitechnieken'; een cursus voor ieder die de eigen naaivaardigheid wil vergroten. De werkvolgorde van de technieken is geïllustreerd met duidelijke tekeningen. Ook voor hobbynaaisters zeer praktisch en aan te bevelen.


Per techniek is aangeven wat er geknipt moet worden en/of wat er moet worden voorbereid. Voor een nieuwe techniek is het verstandig dit te doen in de vorm van een proefstuk. Dit is een werkstuk waarvan het niet de bedoeling is dat het al in een kledingstuk verwerkt wordt. Er zijn meerdere voordelen bij het maken van zo'n werkstuk:

 1. Men kan gebruik maken van restjes stof of een weinig waardevol couponnetje.
 2. Er is niet het risico dat een kledingstuk of een hoeveelheid goede stof verloren gaat wanneer de nieuwe techniek mislukt of lelijk uitvalt.
 3. Men ontwikkelt zelfvertrouwen omdat het risico van mislukken wegvalt.
 4. De motivatie tot het maken van moeilijke technieken stijgt wanneer blijkt dat men tot meer in staat is dan aanvankelijk werd gedacht.

De uitvoering van de technieken is beschreven zoals deze bij het Movon aan de cursisten wordt geleerd. Dit houdt niet in dat er geen anderen uitvoeringen of werkvolgordes mogelijk zijn. Ieder zal een eigen inbreng of aanvulling kunnen geven, het belangrijkste is dat er wordt geleerd een goed werkstuk te leveren.

Paspop modelleren
Technotheek voor kleermakers (€ 37,50)

Voor de kleermaker

De technotheek is samengesteld voor cursisten die de opleiding tot kleermaker volgen. Deze wordt op dezelfde manier gebruikt als de technotheek voor costumières. Hierin worden de technieken voor tailleurs en mantels behandeld.

Paspop modelleren
Bedrijfsvoering (€ 25,30)

Voor de kleermaker

Een verplichte aanschaf bij de opleiding tot kleermaker. Een kleermaker, die na het behalen van het diploma, een eigen atelier gaat starten behoort te hebben geleerd welke eisen daaraan worden gesteld. Het behandelt alle onderwerpen vanaf de inrichting van het atelier, via kostprijsberekeningen tot en met belasting en verzekeringen.

Alledaags Textiel
Alledaags Textiel
Garenkaart
Alledaags Textiel (€ 95,00)

Textielwarenkennis

Een verplichte aanschaf bij de opleidingen tot costumière en kleermaker. Het is het enige lesboek, dat naast een bescheiden hoeveelheid theorie, vergezeld gaat van een grote hoeveelheid royale stofstalen. De stofstalen hebben een prettig formaat, -8 x 10cm-, waardoor naast een uit te voeren brandproef ook het karakter en het gedrag zijn te ervaren.
Het lesboek wordt geleverd met garenloepje, pincet en binnenwerkstalen (voering en verstevigingen).


Het lesboek heeft natuurlijk niet alle verkrijgbare stoffen in de stalencollectie kunnen opnemen. Vandaar dat deze stoffencollectie via het Movon kan worden aangevuld met los verkrijgbare stalen, analyses en opbergmapjes.


Om het Alledaags Textiel compleet te maken kan een bijpassende garenkaart worden geleverd. Deze kaart is een aanvullende illustratie bij hoofdstuk 5 over garens. De kaart kan in twee versies worden aangeschaft:

 1. Setje van 2 kaarten waarvan er één kaart is gevuld met 10 opgebrachte garens en een lege kaart. De lege kaart is bedoeld om zelf te vullen met andere variaties.
  (€ 7,95 per setje, of € 55,00 per 10 sets)
 2. Setje van 2 kaarten met één opgebracht garen en een bosje met 9 garens om zelf te analyseren en een lege kaart. Dit setje is bedoeld als didactisch materiaal in de diverse opleidingen met textielwarenkennis.
  (€ 3,95 per setje, of € 29,95 per 10 sets)
Colberts
Colberts (€ 29,95)

Herenkleding van maat tot maatwerk

Dit lesboek beschrijft het tekenen van herencolberts tot volledige knippatronen. Hierbij zijn ook de delen voor voering en binnenwerk behandeld. Tekst met duidelijke tekeningen: voor ieder te volgen.

Pantalons
Pantalons (€ 29,95)

Herenkleding van maat tot maatwerk

Het lesboek pantalons behandelt de complete totstandkoming van de herenpantalon, te weten:

 • Patroontekenen
 • Pasvormcorrecties
 • Bewerking

Dit boek is eveneens voorzien van tekst vergezeld van duidelijke tekeningen.